tisdag 14 oktober 2014

No radioaktivitet

Radioaktiv strålning- Det är en strålning. Atomkärnor som är ostabila. Man kan inte lita på dem, utan helt plötsligt kan dom gå sönder. falla ihop. Det finns 3 olika sorter man brukar prata om. Alfastrålning, Betastrålning och Gammastrålning.

Alfastrålning- Det är 2 neutroner och 2 protoner som skickas ut från atomkärnan och kallas då alfapartikel. När alfapartikeln sändes ut minskades atomnumret och därför blev det nulängre inte samma ämne. Alfastrålning kan inte komma in i din kropp. Den kan inte gå igenom din hud och därför behöver vi inte vara oroliga över denna sorts strålning. Men dock kan det vara farligt att äta strålningen.

Betastrålning- Det är elektroner. Betapartikel är samma som en elektron. Den kastas ut från atomkärnan i en väldigt hög hastighet. I en atomkärna finns det bara protoner och neutroner, därför blir det ju konstigt att den skickar ut elektroner. Men en av neutronerna "förvandlas" till proton och en förvandlas till elektron.

Gammastrålning- Gammastrålning består verken av protoner, neutroner eller elektroner. Man kan säga att det är "ljus" som kommer från atomkärnan. Det är självklart osynligt och kan åka igenom meterlånga väggar mm. Denna strålning är alltså farlig.

Radon- Radon är en gas som kan befinnas i byggmaterial eller i din mark under huset. Man ska i sånna fall ventilera huset. Det kan vara farligt att andas in för mycket Radon. Det är ett grundämne. Som skickar ut betastrålning.

Becquerel- Man mäter radioaktivt sönderfall.

Polonium- Det är ett grundämne Marie Curie hittade. Hon döpte det till Polonium efter sitt hemland Polen.

Pierre och Marie Curie- De va detta par som studerade strålning. Hon var den första som vann nobelpriset som kvinna. När hon studerade träffade hon på Becquerel de började forska tillsammans och hon kom på hur den radioaktiva strålningen fungerade.

Bakgrundsstrålning- Det finns överallt. Det kommer från allt, marken, rymden mm. Det är en radioaktivitet och med hjälp av en geigermätare så kan du hitta denna strålning och då ser du att den är runt om oss överallt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar