onsdag 22 oktober 2014

Hitlers väg till makten

Bakrund
år 1908 åkte Adolf Hitler Wien för att söka in på en konstskola. Han var väldigt bra på sin sak, men han kunde inte måla människor, eller saker med liv. Han kom inte in på skolan och bestämde sig då för att gå med i första världskriget 1914. Hitler var egentligen för ung för att kriga, men han ljög om sin ålder. Redan under kriget fick Hitler mycket hat. Nervgasen gjorde Hitler blind under en kort tid. Så fort han fick tillbaka sin syn ville han tillbaka till kriget. Tyskland förlorade kriget, vilket ledde dem till dålig ekonomi som senare blev en depression. Vilket inte bar var i hela landet. Utan även hela Europa. Ett år efter första världskriget var slut kom Versaillesfreden. De bestämde sig för att kriget var Tysklands fel och Tyskland var nu urfattigt. De var då inflationen inträffade. De tryckte allt mer pengar och ju mer pengar de tryckte, ju mindre värde fick pengen.
År 1919 gick Hitler med i ett politiskt parti, Nazistpartiet. 1923 försökte de sig på ett "kuppförsök" och misslyckades. Därför fick han 5 års fängelse och de var då han skrev sin bok. Mein Kamph. Arbetslöshet var något Tyskland hade drabbats hårt av. Hela 6 miljoner var utan arbete. När Hitler släpptes fri hade nästan hela partiet dött ut. Han bestämde sig då för att ta tag i detta på riktigt och att han verkligen skulle gå till makten. Sagt som gjort, fick Hitler allt mer röster i valen. Människor var trötta på att ha allt bråk mellan partiledare och ville nu ha diktatur. De ville ha tillbaka sitt gamla Tyskland med mycket pengar och mer arbeten. Hitler har nu fått mest röster och nu är makten hans.

Eget resonemang
Tyskland var ett väldigt fattigt land efter första världskriget. Landet var i depression och började göra något som kallas inflation. En inflation är när man är så fattig att man börjar trycka en massa nya pengar. Men då sjunker även värdet på pengarna och en brödbit kunde kosta flera 1000 mark.
För att ta makten som Hitler gjorde måste man ha en bra syndabock. För att presentera något bra, måste du även trycka ner något. Alltså om du ska göra något bättre, måste du ta bort det dåliga. Syndabocken för Hitler var judarna. Han sa att det var judarnas fel att de förlorade kriget och hade därför dålig ekonomi. Han sa att det var deras fel att de var så många arbetslösa och att judarna tog alla jobb. På så sätt fick Hitler folket att hata alla judar.

Värdighet
Det är fel. Det är så fel. Alla människor är lika mycket värda. Spelar ingen roll vilken religion du tror på. Du är fortfarande människa. Fortfarande mänsklig. Du har bara en annan tro. Religionsfrihet. Man måste få tro vad man vill utan att bli hatad, eller till och med dödad. Han ville utrota dem. Sen så ser man nästan bara nackdelar med Hitler. Det finns ju självklart något bra med honom också. Annars hade han ju aldrig fått ett helt land att rösta på honom. Då hade han aldrig fått makten. Han var en väldigt god talare, och om han hade haft andra tankar och idéer tror jag Tyskland hade kunnat bli ett riktigt bra land. Men tyvärr så ser det inte riktigt ut så och hitler var rent ut sagt ett svin.

Lösning
Om hitler istället hade haft en liten mildare åsikt om judar osv, så tror jag faktiskt han hade kunnat komma mycket längre. Hitler var en väldigt hård och grov man som jag själv tycker  överdrev och överreagerade han i sina tal väldigt ofta. Men det var ju ett sätt som han fick fram sina åsikter och han lyckades ju sorgligt nog få med sig över hälften av tyskarna.

Sverige
Jag hoppas och tror verkligen inte detta skulle kunna hända i dagens samhälle. Eftersom vi fått en syn på vad som faktiskt skulle kunna hända, så tror jag inte Sverige skulle kunna göra samma misstag. Dock så har vi redan nu Sverigedemokraterna som jag tycker använder sin syndabock på invandrarna, för att få fler jobb, bostäder mm så måste invandringen stoppas. Vilket jag tycker är lite likt det hitler gjorde, fast på ett mildare sätt. Sverigedemokraterna har redan fått mycket makt och har dubbelt så mycket röster till skillnad från andra partier med bättre politik.

Perspektivbyte
Om jag hade levt under andra världskriget, hade jag velat hjälpa judarna. Jag hade nog försökt få hjälp av så många jag bara kunde, och sen försöka hjälpa så många judar ut ur landet som jag kunde. Försöka få ett stopp på hitler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar