tisdag 21 oktober 2014

Halveringstid och Radioaktivitetens fördelar

Halveringstid
Det är hur lång tid det tar för något att halveras. Exempel uran, när vi gräver ner det i marken så är deras halveringstid över 100 000 år. När de sen har gått denna tid, är hälften kvar. Då tar det ytligare 100 000 år för det att halveras. Alltså tar det lika lång tid för varje atomkärna att halveras och det spelar ingen roll hur mycket mängd exempel uran du har.

Radioaktivitetens fördelar
Radioaktivitet kan också vara bra till många saker. Inte bara dåligt. Exempel att skada cancerceller, då de inte kan spridas i kroppen. Eller en brandvarnare, det är strålningen i brandvarnaren som gör att rökpartiklarna upptäcks så sedan larmet kan gå.
Med hjälp av radioaktiviteten, halveringstiden och kol-14-metoden kan man nu räkna ut hur längesen det var något levde. Koldioxid finns i kol-14 och i kol-14 finns radioaktivitet. och det har allt levande i sig. När sedan exempel en människa dör, börjar man släppa ut betastrålning som är en strålning. Sen räknar man ut att halveringstiden för kol-14 är 5 700 år. På så sätt kan du ta reda på hur längesedan denna varelse dog.
Om du använder radioaktiva isotoper i gödningsmedel kan du mäta hur bra gödningen är med hjälp av växterna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar