söndag 8 februari 2015

Friluftsliv uppgiften

Att bedriva friluftsliv på isen kan vara både härligt och farligt. Men något som är viktigt innan du ger dig ut på isen är att du måste tänka på vissa saker och ha med dig en viss utrustning. Du måste även ha en del kunskap för att inte sätta dig själv i fara. Om du så ska åka skridskor, vandra på isen eller något annat spelar ingen roll.

Det är viktigt för dig som hade tänk ge dig ut på isen att veta om de olika isarna. Alla isar är olika hållbara.
Nyis finns på insjöar och är genomskinliga och bara några centimeter tjocka.
Vårisen är den isen som kommer till våren. Kvalitén på isen har försämrats då man kan säga att ovansidan av isen frätts på grund av solljuset. Även från undersidan av isen kan det ha försämrats då varma strömmar kan finnas.
Havsisen är som ni hör på namnet den isen som bildas i havet. Du bör veta att isen är tjockast längst in mot stranden och blir allt tunnare ju längre ut du kommer. Därför bör man hålla sig så långt in mot strandkanten som möjligt.
Kärnisen är den isen som är gjord på bara rent vatten. Kärnisen har olika namn beroende på vilket vatten den finns i. vilket kan vara i både insjöar och salt vatten (beror på havets salthalt). I sötvattenkärnis är marginalet bara 3 cm tjock is för att bära en fullvuxen människa. Alltså är Kärnisen den "starkaste" isen. Dock för att vara på den säkra sidan bör du inte vara ute på isen förens den är 10 cm tjock.
Det kan ju också vara bra att veta vart isen kan vara extra svag. Vid exempel en bro, brygga eller en udde. Men också där vattnet är i rörelse, då vattnet har svårare att frysa.

Det är också viktigt att klä sig rätt. Lager på lager principen är ett bra tips.
Första lagret, närmast din kropp är bra att ha något som håller dig torr. Något som får bort all fukt från din kropp och som gör så du inte blir kall. De är då viktigt att du har på dig något material som Ylle. Alltså ska du inte ha bomull. För bomullen håller kvar fukten och gör att du blir kall.
Andra lagret är det lagret som håller dig varm och isolerar.  Det kan vara en fleece tröja eller Ylle. Du kan till och med ha flera tröjor.
Tredje lagret ska skydda dig mot blåst, snö eller regn. Det håller dig torr.
Du bör tänka på att ha mycket kläder och värme vid hals, handleder och fotleder. Det är bra ventilationsområden och blir du varm är dessa ställen bra att öppna upp.

utrustning
En del saker är viktigt att ha med sig om du ska ge dig ut på isen.
Det är viktigt att du har med dig en ispik. Med hjälp av en ispik kan du mäta hur tjock isen är. Glöm som sagt inte att det är viktigt att isen är 10cm tjock. Med ispiken kan du också ta reda på vilken egenskap isen har. Tänk på att isen är tunnare vid broar, bryggor osv.
Det är också viktigt med isdubbar. Om du råkar ramla i isen finns dem tillgängliga runt din hals som du lätt kan dra loss för att sedan kunna dra dig upp.
Det är även viktigt med telefon, sällskap, visselpipa och flytväst.

Du är ensam och faller igenom isen, vad gör du? Du vill ju självklart ta dig upp från vattnet så fort som möjligt. Men det är viktigt att du först vänder dig åt det hållet du kommer ifrån. För där har du gått innan och vet att isen höll. Går du däremot mot andra hållet vet du inte hur tjock isen är och då kanske den bara spricker ännu mer. Paniken kommer du förmodligen snart drabbas av, då är det viktigt att du försöker lugna ner dig med ett par djupa andetag vilket syresätter dina muskler och hjärna. Du har ett par isdubbar hängande runt din hals, använd dig utav dem. Du drar isär dem och sätter tummarna längst upp på isdubben. För att få ett så bra grepp om isdubben som möjligt och det blir inte lika lätt att tappa den. Sen börjar du hacka dig upp. Tänk på att använda dina ben som hjälp. Ta stora simtag med benen. När du är uppe med överkroppen kan du med hjälp av benen lägga upp dem på isen och häva dig upp.

Har du sällskap när du ramlar ner i isen kommer din kompis kunna hjälpa dig. Vad som är viktigt för din kompis att tänka på är att lägga sig ner på mage och inte lägga allt för mycket tyngd på en och samma plats. Ni vet ju nu att isen inte är så hållbar. Sen är det viktigt att ni använder er utav något som kallas "den förlängda armen". Då använder ni något långt, som en pinne eller en jacka. Sen är det bara att dra upp personen. Det är viktigt att kompisen inte använder exempel sin arm för att dra upp dig. Då kan man råka dra ner kompisen och båda ligger i vattnet.

Det är viktigt att du nu tar åt dig av det du läst och förstår vilka risker det finns. Men tänker man på detta så är man väl förbered och kan njuta av den friska luften!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar