torsdag 5 februari 2015

Ägget i e-kolven

Syfte: Vi ska lärs  oss om volymer vid olika temperaturer. Ta reda på vad som kommer att hända med ägget och varför det händer.

Hypotes: Jag tror att ägget kommer sjunka, för ångan kommer stiga och ny luft kommer vilja komma in. Då kommer ägget också sjunka.

Material/Kemikalier: E-kolv, Ägg, varmt vatten.


Metod: Skala ett ägg, häll kokat vatten i en e-kolv 150ml. lägg ägget i/på e-kolven. (se bild) Vänta en stund.

Utförande: Vi började med att skala ägget, sen tog vi fram en e-kolv som vi sen skulle hälla kokande vatten i. Vi fyllde e-kolven med ungefär 175ml vatten, sen satte vi ägget på elkolven "se bild".














Såhär ser det ut efter 5 minuter.-->





Resultat: Det som hände var att ägget åkte sakta ner i e-kolven.

Slutresultat: Efter ungefär 15 minuter åkte ägget ner i e-kolven. I med att man häller i kokande vatten, så efter en stund sjunker värmen. Då blir det luftrum för varm luft tar mer plats än kall. Det gör att ägget dras ner.


Felkällor: Det fanns ingen felkälla. Det ända som hände var att ägget spräcktes under labben, men det beror på hur hårdkokt ägget är. Och det spelar egentligen ingen roll om ägget sprack eller inte. För det påverkar inte labben.







Labbkompisar-->





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar