torsdag 12 februari 2015

Moon-rörelsen

Bakrund
Enhetskyrkan även kallad moon-rörelsen och i Sverige också kallad familjeföderaltionen. Religionen har sin start år 1954 och har sen dess bara växt mer och mer. Grundaren till enhetskyrkan heter Sun Myung Moon. Han påstår att Jesus har visats sig för honom och förmedlat att han ska fullborda de saker Jesus aldrig hann, då han dog förtidigt. Det främsta med Enhetskyrkan är att dem vill skapa världsfred. För att världsfred ska inträffa måste en man och en kvinna gifta sig för att förena sig mellan skaparen och varje familj. Det finns något som kallas för massbröllop, det är när över 1000 par gifter sig och moon håller i vigseln. Moon dog 2012 och vad som händer med religionen nu är ba att återstå och se.
Religionen startade i sydkorea efter koreakriget.
100 medlemmar ungefär.
Man ber framför ett porträtt av Moon och han fru.

Eget Resonemang
Jag tycker denna religionen är bra, den har ett bra budskap. Att förena sig och bli en "familj" för att skapa fred. Massbröllop är ett av de saker som för denna religionen gör dig till en "familj". De vill att hela världen ska bli e stor familj. För i en familj hjälper alla varandra och ingen "skadar" ingen. Men nu när ledaren "sun Myung Moon" har dött 2012 vet jag inte riktigt hur det kommer gå för religionen. Men jag hoppas på att det inte ska bli något problem.
Moons änka tar nu över massbröllopen.
2 Mars 2015 i Korea var det ett massbröllop.
Perspektivbyte
Om jag hade vart moons änka och varit en troende i moon-rörelsen hade jag varit glad över att ta över från min man. Det är en religion med ett riktigt bra budskap och bra handlingar. Men sen så skulle det nog vara lite saker jag skulle ändrat på. Som exempel att om man blir medlem i denna sekten kommer du förmodligen aldrig ur den. Och kanske till och med får lämna familj mm. Det skulle jag vilja ändra på. Att det ska vara en mer öppen religion där alla som är trogna är välkomna.
Jämförelse
Jämför vi Moon-rörelsen med kristendomen kan vi hitta väldigt många likheter och skillnader. De har sin grund från kristendomen men vill ändå inte jämföra sig med dem. De har olika åsikter om uppståndelsen.


Källor:
http://www.so-rummet.se/content/nyreligiosa-rorelser-hare-krishna-och-moonrorelsen
http://sv.wikipedia.org/wiki/Familjefederationen_för_Världsfred_och_Enighet
http://religionsfroknarna.se/?page_id=820
http://religionsfroknarna.se/?page_id=820 

25. Förkastliga handlingar
-Vara otrogen mot sin tjej eller kille.
-Tiga om att en kompis använder droger.
-Råna en gammal tant.
-Utestänga någon från gruppgemenskapen.
-Skvallra på den som fuskat på en skrivning.
-Ljuga för att slippa skäll för något man gjort.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar