måndag 9 juni 2014

Reningsverk
I ett reningsverk finns det 3 olika steg kan man säga, den första reningen är mekanisk rening. Det börjar med gallerfånget, där fångas alla större saker upp. Sen kommer sandfånget. Det silar vattnet. Efter det kommer första försedimenteringen. Där bildas de första slammet.


Sen kommer det andra steget. Det kallas för den biologiska reningen. Där börjar man med den andra försedimenteringen. Där lägger man i bakterier som rensar bort ämnen som inte ska vara i vattnet. Sedan pumpar man också i syre för att bakterierna inte ska dö. När vattnet pumpas till nästa bassäng som kallas mellansedimentering så blir bakterierna återigen slam och sjunker till botten.


Det sista steget kallas för kemisk rening, och när vattnet kommer hit finns det fortfarande bakterier kvar som måste tas bort. Det kallas fosfor. Med hjälp av aluminiumsulfat som är en kemikalie, häller man i det i bassängen. Aluminiumsulfatet gör att ämnerna klumpar ihop sig och sjunker till botten. När det kommer till slutsedimenteringen och allt sjunkit till botten skrapas slammet bort från bassängen och vattnet är redo att åka ut i havet/ sjön.
slamhanteringen

Fördjupning
Vattenbrist är ett utav de största problemen i världen. Speciellt barn som dör innan de fyllt 5 år av diarré. Diarré får dom på grund av de smutsiga vattnet de får i sig. En vanlig sjukdom är också malaria. Den sprids genom myggor som för över parasiter till människan när dem sticker en.
En parasit kan man säga en en organism som lever på andra organismer som den tar äter ifrån. (För er som inte vet vad en organism är, så är det något som lever, exempel en växt, ett djur en människa osv). En parasit finns också i förorenat vatten, och är därför vanligt vid länder med vattenbrist.
Det har även hänt här i Sverige att vi fått förorenat vatten. På svampen i Örebro hade en toalett läckt i restaurangen ner till dricksvattnet. Om man dricker detta vattnet kan man drabbas av magsjuka och det kan leda till att du måste till sjukhuset. För att kunna använda detta vattnet måste man koka det först i 3 minuter om det ska drickas eller användas till matlagning. För att lösa detta får vi hjälp av ett filter som kallas Uv-ljus, och det dödar den farliga bakterien som kallas parasit.



källor
http://www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Parasiter/
http://unicef.se/fakta/vatten-och-sanitet
http://munayussufsskolblogg.blogspot.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar