måndag 9 juni 2014

Ordlista


Ordlista
Menstruationscykeln -
ägglossning -
Klimakteriet - klimakteriet är när alla dina ägg i äggstockarna har tagit slut och din mens slutar. Då är du inne i klimakteriet. Du kan inte få barn.
abort - Abort är när du väljer att inte ha kvar barnet i magen när di är gravid. Detta kan man göra när man är upp till 18:de veckan. Detta kan man göra genom att äta tabletter som dödar barnet i magen
missfall (spontan abort) - Missfall är när kroppen inte vill ha kvar barnet i magen. Det kan vara pågrund utav att cellerna inte har blivit så som de skulle bli.. När de har blivit något fel i kroppen.
navelsträng - Det är från navelsträngen barnet får i sig sin näring.
Moderkaka -
Foster - Foster är så länge du är inne i magen.
Fostervatten - Det är vattnet fostret växter i. Som ligger i livmodren och rinner ut när man ska föda.
Befruktning (när? var? hur?) -
Äggstock -
Livmoder -
P - Piller - Detta är tablter som tjejer äter varje dag. Detta gör att man stoppar ägglosningen. Då kan man inte bli gravid. Detta piller skickar ut 2 stycken olika hormoner.  
Minipiller - MInipiller är nästan samma sak, bara att detta har en hormon som gör att det blir tjockar i slidan så det inte ska kunna komma igenom spermier till ägget.
P - Ring - Detta är en ring som man sätter in i slidan. Som skickar ut hormoner i kroppen som stoppar ägglossningen. Detta sätter man in sjäälv på samma sätt som en tampong.
P-plåster- Det är ett plåster som är ungefär 5x5 cm stort. Det kan du sätta överallt på kroppen utan på börsten. Varje gång du byter plåster är det bra om du byter ställe. Plåstret avger hormoner hela tiden som går genom huden ut i kroppen. Man bytar plåster varje vecka. Och var fjärde vecka är man utan. Då man får sin mens.
P-spruta- Man får en spruta var 3 månad. Det finns hormoner i sprutan. Det gör att du inte får din ägglossning.
Kopparspiral- Är en sprial gjord av koppar, och koppar kan inte spermier leva jämte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar