måndag 9 juni 2014

HIV/aids frågor och svar


1. Andel/eller hur många i Sverige/världen har hiv/AIDS?

Jämför olika länder. Titta tex på olika åldrar. Nyligen insjuknade, dör/smittas
årligen. HIV-smittade, % av vuxna.
Svar: I Sverige har drygt 9 100 personer hiv. Utav dem är det 350 stycken som nyligen fått hiv. I Sverige är det bara 60 stycken som dött av könsjukdomen.

2.HIV-positiv/HIV-smittad. Betyder samma sak. Är det skillnad på ord? Olika värdeladdade? Varför heter det HIV-positiv? – diskutera.
Svar: HIV - smittad kan låta väldigt grovt och “ äckligt “. Just därför har man ändrat ordet till HIV - positiv. Men det betyder samma sak.

3.Hur smittar HIV? (Hur smittar det inte?)
Svar: Hiv smittas oftast när du har oskyddat sex. Det smittas igenom blodet, sperma men även bröstmjölk. När du väl fått HIV finns det inget som kan bota det. För det är ett virus. Men de finns mediciner som bromsar ner sjukdomen. För om sjukdomen inte bromsas ner kan den utvecklas till aids. Aids bryter ner hela immunförsvaret och när du då får kanske en förkyldning kan du dö, för du har ju inget immunförsvar. Alltså kan man säga att aids är dödsfarligt.

4.Hur ser smittskyddslagen ut? Vilka fördelar och nackdelar finns det med den?
Svar: Att om du har HIV och har samlag med en person måste personen veta om att du har sjukdomen. Men du måste även berätta det om du skulle få reda på att du har HIV efter samlaget. För de kan ju vara personen som smittat dig utan att veta om de.
Nackdelar är att folk skäms över att ha könssjukdomar och kanske inte vågar erkänna det.
Du måste även testa dig om du tror du kan ha hiv.

5.Vad är ett virus? Hur funkar det?
Vad händer i kroppen när HIV kommer in i kroppen?
Svar: Ett virus är bakterier som ändras hela tiden. På detta sättet kan inte immunförsvaret stoppa viruset. Dom vita blodkropparna vet inte vad dom “ slåss “ mot och då kan dom inte bota viruset.

6.Hur märker man att man har HIV?
Svar: Ungefär efter 2-3 veckor efter man har fått HIV kan man märka de. De är många som tror att det bara är en vanlig influensa. Exempel feber, ont i halsen mm. Men du behöver heller inte märka något alls. Inte på flera år. Nackdelen är då att du kanske har oskyddat sex och smittar vidare sjukdomen.
Men man ska också tänka på att om du har oskyddat sex och tror att du blivit smittad av HIV. Då ska du inte kolla upp de drivekt, utan kanske 3 månader senare, för det tar olika långt för viruset att sprida sig i kroppen och om du testar dig för HIV någon vecka efter du haft sex så kanske det inte står att du blivit smittad.




7.Kan man födas med sjukdomen?
Svar: Ja de kan man. Men viruset får barnet oftast vid förlossningen. Så här i Sverige kanske man gör kejsarsnitt istället för att minska chansen att få sitt barn smittad. Men om du då bor i ett fattigt land så blir det ju svårare för barnet att inte få HIV. Då man inte har chansen att göra kejsarsnitt.

8.Förkortningen HIV
Svar: Humant immunbrist virus



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar