måndag 9 juni 2014

Fakta om olika könssjukdomar


Klamydia
Klamydia är en av de vanligaste könssjukdomen som smittas genom sex. Hur du kan veta att du drabbats av Klamydia är att du får flytningar och sveda från urinröret. Men du behöver inte alls få någon slags påverkning och det är ju heller inte bra då du kan smitta andra. Det tar oftast 1-2 veckor innan sjukdomen sprids i din kropp. Men du kan ha haft Klamydia i över ett år innan du får någon påverkning utav sjukdomen. Men om du inte tar antibiotika mot detta sjukdom kan det leda till att du får äggledarinflammation eller inflammation i bitestiklar och prostatakörtel. Om du då får inflammation leder det senare till att du blit steril.


Gnorré
Gnorré är en bakterie som smittas genom nästan bara samlag. När den fösrt kom till Sverige så kom den hit när folk hade vart på semester utomlands, då tog dom hem sjukdomen till Sverige. För att skydda sig imot Gnorré så ska man använda kondom vid samlag. Tecken på när en man har Gnorré är att dom får en flytning utav var ifrån urinröret, sedan kan man också få klåda. Om en kvinna får Gnorré så kan det svida när hon kissar och komma ut en slämig flytning. Detta kan förväxlas med vanliga flytningar och därför märker kvinnan ofta inte det.



Herpes
Inga Symptomer på dom flesta, men annars kan det vara klåda coh blåsor.
Går inte att bota, man får ha det hela livet. Smittas genom sex. Är ett virus.

Kondylom
Blivit vanligare. Orsakras av ett virus som bildar vårtor. Vårtorna sitter i klasar/grupper. Märks efter några veckor eller månader. Smittas vid sex.

Syfilis
en bakterie, inte ett virus. Kan smittas genom vaginalsex, analsex och munsex. Ovanlig sjukdom men har ökat under de senaste åren. Symtomerna är huvudvärk, feber och trötthet.

Skabb
Skabb är en parasit. Dom lägger ägg under huden. Smittas genom att man har lång hudkontakt med npgon, som att hålla handen, sova i samma säng osv. Det kan också smittas med sexuelkontakt. Detta botas med Tenutex.


Flatlöss
Flatlöss är små djur som sprids vid sex eller närkontakt. Det är inget farligt men kan vara otrevligt och klia. Man använder olika krämer och schampon för att bli av med dem.

Hepatit
Hepatit är en inflammation i levern. Det finns 3 stycken, hepatit A,B och C. Det gör att levern inte kan ta hand om mediciner och alkohol. Det smittas genom sex och även blod. Men det finns också något som kallas hepatit A, som kan smittas genom mat och vatten. De som har Hepatit B har oftast blivit smittade av sina mammor vid födseln.

Bakterie
Bakterier är väldigt duktiga på att föröka sig. Dom fördubblar sig.

Virus/Bakterie
Skillnaden på bakterie och virus är att bakterie kan man bota och det kan man inte med virus.

Virus
Virus ändrar på sig, så imunförsvaret får svårt för att bota det. Dom kan inte föröka sig bra. Dom klarar sig inte själva utan måste in i en annans “kropp”, våra celler. Cellerna är dom som förökar viruset.  

Parasit.
Det är ett djur som kommer in i våran kropp och bor där.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar