tisdag 22 april 2014

Min prao på kontor och bondgård

Dag 1
Här är en fakturasorterare.
Idag började min prao hos mamma. Vi ska praoa 2 dagar här, och sen 2 dagar på Carros pappas bondgård. Men iallafall, idag började vi klockan 8. Då började vi sortera fakturor i datum ordning. Det var väldigt mycket papper och tog därför väldigt lång tid.. När vi sen väl blev klara med det så satte vi oss vid en dator för då skulle vi registrera in fakturor i ett datorsystem, och det är vad vi har suttit och gjort hela dagen ungefär. Jag tycker faktiskt denna dagen gick riktigt bra och vi fick väldigt mycket gjort. Jag har redan lärt mig mycket. Vi vet ju nu hur man gör med fakturor.
Men man känner faktiskt lite press också. För det handlar om mycket pengar och det är ju inte så svårt att bara råka skriva en 0:a för mycket ellerså.











Dag 2
Idag va de andra och även sista dagen på Harry Larsson. Vi började samma tid som igår, och följde den dagen i princip. Fast idag öppnade vi brev som sen skulle sorteras och stämplas. Det var ungefär så våran dag såg ut.













Dag 3
Idag var det första dagen på bondgården. Vi började klockan 8 och då  började vi med att byta kläder och framförallt skor. Sen gick vi till spånhögen där vi skulle fylla säckar med spån. Detta tog tid, vi skulle göra 10 stycken säckar. När vi var klara med det gick vi till kontoret där vi skulle måla upp alla kalvboxar på ett papper, som skulle bli ett schema till hur mycket mjölk varje kalv skulle ha. När schemat var klart matade vi kalvarna och sen skulle vi också mocka deras "boxar". Så då var vi först tvungna att flytta kalvarna, alldeles själva. Man kan ju säga att det var mycket skratt... Men tillslut var dom flyttade och då kunde vi börja mocka. Sen fick vi även pröva på att köra traktor.













Dag 4
Sista dagen på prao började vi 8 igen. Denna dagen var rätt så lik gårdagen. Vi gjorde spån i påsar, mat till kalvarna. Sen hjälpte vi också Tomas att laga deras fyrhjuling. Vi åkte också med och köpte några saker han skulle ha till stängslet till hagarna. För det skulle vara koutsläpp idag. Men när vi skulle sätta på strömmen till hagen så fanns det ett fågelbo på strömbrytaren. Så ramla en fågelunge ner bland kossorna och ner där allt bajs samlas. Men vi räddade den. :)








Intervju


-Arbetsplatsens namn
Byggnadsfirman Harry Larsson AB
-Konkurrenter?
Sk bygg, Falkenbergs entrepenör, Peterson och Hansson
-Omsättning
50 000 000
- Bransch
bygg
- Antal anställda
25
- Ålder och könsfördelning
Medelåldern är ca 30. Det finns 1 tjej och 24 killar.
- Utblidningskrav
bygglinjen eller ekonomi.
- Miljöarbete/miljökrav
Ja
- Ingångslön
först går man  3 år i gymnasiet sen har men en lärlingslön under ungefär 2,5 år innan man är full betald. Under läringstiden följer man en stege där lönen höjs efter antal arbetade timmar. En full betald snickare har idag 180kr i timmen.
- Fackförening
Byggnads
-Vilken utbildning har du?
En ekonomisk utbildning.
- Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig? Vad har du för uppgifter osv?
Mycket möten, ekonomiska beslut, många samtal, och diverse kontorsarbete.
- Hur långe har du arbetat här?
13 år
- Trivs du? varför/varför inte?
Jag trivs jättebra. Kul att arbeta på en arbetsplats med bra sammanhållning, och få driva sin egen firma.
- Är du nöjd med din lön?
Ja, eftersom det är jag själv som bestämmer den ;)
- Hur är din arbetsmiljö?
Jag har ju en bra arbetsmiljö, men vi arbetar ju hela tiden för att förbättra den för våa anställda. Exempel buller, farliga material mm.
- Vilka risker finns på arbetsplatsen?
Min arbetsplats finns det inga, men för de anställda finns fallolyckor, farliga maskiner mm.
- Rekommenderar du detta jobbet? varför/varför inte?
Ja det gör jag! För en snickare är arbetsdagen vädligt varierad och desutom olika arbetsplatser hela tiden. Man träffar nya folk och man har en bra sammanhållning vilket som är viktigt för att trivas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar