måndag 14 oktober 2013

Evolutionen

Av: Emmie, Miranda & Peter

KAPITEL 1.

Charles Darwin föddes år 1809. När han var 21 år gammal seglade han en fem år lång världsomsegling. Han var på galapagosöarna och studerade olika sorter av finkar.
Dom kallades “Darwins finkar”. Han hittade många olika arter av djur som han skickade hem till England för att forskare skulle ta blodprov på djuren. När han kom hem från galapagos öarna satte han sig ner och skrev allt. Som sedan blev boken “The Origin of Species” även kallad på svenska “Om arternas uppkomst”. Boken handlade om att vi var släkt med apan.  
Kyrkan tyckte då detta var hel knäppt för de trodde att Gud skapat jorden och människorna. Eftersom nästan alla var djupt kristna var det svårt att få folk och tro på honom.. Men han fortsatte sina undersökningar och experiment.
Han blev hånad av många och blev också kallad apmannen, dom gjorde bilder när hans huvud satt på en apkropp osv.



KAPITEL 2.

Han studerade om det naturliga urvalet, som menas med att dom starkaste överlever.
T.ex en maskros, som släpper iväg massa frön ifrån en blomma, men när fröna släpps iväg är det ju inte säkert att alla lyckas landa någonstans och växa upp.
Alltså, dem starkaste överlever. Men om man tänker på djur så är det inte samma sak.. Dom flyger inte direkt iväg och växer upp någonstans. Det är mer konkurrens mellan dom, eller om en t.ex katt föder kattungar och inte har kapacitet till att mata alla, så överlever bara dom starkaste. Eller t.ex. två hanrävar tävlar genom att slåss för att kanske få honan eller äga en plats eller kanske mat.
Eller en mutation, när det sker en plötslig förändring i DNA’t.
Som ni sett så är vissa älgar helt vita.. Dom har det inte lika lätt och överleva som dom andra älgarna, vilket också ingår i det naturliga urvalet.
Anpassning kan man säga är när man förändrar sig till sin miljö. T.ex. tigern den anpassar sig till sin miljö, för de höga gräset är ju lite gult så då ser man knappt den. Här får ni se en bild som exempel.
Allt/alla som överlever anpassar ju sig. T.ex. alla fiskar lägger många ägg för de vet att bara de starkaste överlever. 


KAPITEL 3.

Vi har ju hittat olika fossiler, och det är ett bevis.. Vi har sätt hur vi har utvecklats från miljoner eller tusen år sedan tills nu..

Foster är också ett slags bevis.
Dem är lika alla andra olika djur. Man ser på vissa bilder att under fosterutveckligen att vi faktiskt är rätt lika djuren när vi är foster.


När Darwin var på galapagosöarna såg han att finkarna som fanns där inte såg likadana ut som dem gjorde på andra ställen. Deras näbbar såg inte likadana ut, de hade anpassat sig efter sin miljö.




DNA det är att man kollar på hela receptet inuti dig.
Då blir det lättare att jämnföra en olika djur och växter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar