hypotes:
När vi lägger i vattnet i superabsorbenter vet jag att de kommer bli en klump och sen när vi tillsätter salt tror jag de kommer lösas upp. Man får inte reda på hur mycket vatten man ska hälla i utan de ska man lisa ut och jag tror vi kommer hälla ungefär 235 - 250 ml.
Material: 2 bägare, en spaltar (ser ut som en metallpinne), en pipett, mätglas, våg.
Kemikalier: Karamellfärg, vatten och superabsorbent.
Utförande : Man börjar med att ha en blöja och en sax. Du klipper i kanten av blöjan för att få ut superabsorbenten. Det kommer också komma cellulosafibrer. Skaka inte för mycket. Superabsorbenten är farligt, du kan få kli i näsan och halsen osv. När du fått ut tillräckligt så lägger du det i en bägare som du vägt innan du hällt i pulvret. Sen häller du i pulvret så tar du minus vikten på bägaren. Då får du svaret på hur mycket pulvret väger. Pulvret ska helst väga mellan 0,5 - 1,4 gram. Väg med en våg som räknar 2 decimaltal. Om den räknar endast i ental avrundas det och då kan det bli ett felaktigt resultat.
Du mäter sedan upp hur mycket vatten du tror du ska behöva innan pulvret inte tar till sig mer. Sedan häller du upp vatten i ett mätglas. Häll gärna i 2 droppar karamellfärg.
Du tar sedan en pipett och droppar i vatten tills pulvret inte tar till sig mer. När det inte längre gör de häll i ungefär 3 nypor salt. Vad händer?
resultat: När vi hade mät upp 1,23 gram superabsorbent och lagt i röd karamellfärg så la vi i vatten med hjälp av en pinpett. Superabsorbenten klumpade ihop sig. Ju mer vatten vi droppa i ju mer växte den. Till slut hade vi 210ml vatten och då kunde superabsorbenten inte ta emot mer så då började de rinna vatten från den. Sist hällde vi i ca. 1 tsk salt och då löstet allt upp.
Slutsats: Superabsorbenten är en plast som heter härdplast. Det finns två olika sorter, härdplast och termoplast. Härdplast är långa kedjor av kol och väte. Härdplasten sitter starkt bundna med armar kan man säga. Det är svårt att bryta ner. Så man kan inte elda härdplast för då blir den bara mer kompakt.
Mellan armarna läggs vattnet. därför absorberas plasten.
Tänk vidare: Man använder ju superabsorbenten i bindor och tamponger. Man kanske skulle kunna ha de i jord också, eller om man strör på det på jord i en kruka där blomman ska växa, för om de sen regar drar den ju åt sig mycket mer.
Felkällor: Vi hade ingen felkälla. Men i andra gruppen tog de fel våg som bara vägde i gram utan decimaler.
Labbkompis: Muna
Såhär blev de när man hällde i salt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar