fredag 1 mars 2013

Jäst är en svamp


Försök A:


Hypotes: Jag tror att jästen och matoljan kommer pösa upp sig. Kanske jäser det? 

Material: Bägare, Tratt, provrör, provrörsställning,

Kemikalier: Vatten, Socker, Jäst och Olja.

Utförande: Vi började med att göra en jästblandning, då vi hällde upp ½ dl socker i en bägare. Sedan fyllde vi på 1 dl ljummet vatten. Sist la vi i ¼ paket jäst och rörde runt. Sen hällde vi upp jästblandningen i ett provrör. Vi fyllde en bägare med ljummet vatten och la i våran bägare. Väntetid är nu i 20 minuter. 

Resultat: Jästblandningen låg underst, då små bubblor åkte upp från jästblandningen och igenom oljan och la sig på ytan.
När vi till sist häller i jästen byter blandningen färg till beige. 


Slutsats: Jäst är en svamp. När den kommer i vattnet och det är 37°C börjar den leva. Den äter socker och omvandlar det till koldioxid. Sedan fiser den ut de. De är då man ser bubblorna med koldioxid i åka upp, igenom oljan och sen upp till ytan. 

Felkällor: Vi tog för mycket olja och fick därför försöka hälla ut. Det gick sådär. 


Försök B:


Hypotes: Jag tror att ballongen kommer sjunka. Att färgen försvinner från ballongen och åker ut i de ljumna vattnet.  

Material: 2 Bägare en större en mindre, Ballong, Tratt. 

kemikalier: Jästblandning och Vatten.

Utförande: Vi började med att töja ut ballongen genom att blåsa den och dra i den. sedan när vi var klara med det tog vi en tratt och trädde ballongen över. Då hällde vi i jästblandningen i tratten som åkte vidare ner i ballongen (½ dl jästbland.). När vi hällt i allt tog vi en bägare och fyllde med ljummet vatten, la i ballongen och nu är det bara o vänta. 

Resultat: Ballongen blir större och den börjar flyta. Den sväller upp.


Slutsats: Detta beror på att jäst är som en svamp. När den kommer i vattnet och de är 37°c så vaknar den upp till liv. Den äter upp sockret och omvandlar det till koldioxid. Sen fiser den. Ju mer den äter ju större blir den. 
Men om det skulle vara för kallt så skulle inte "svampen" vakna upp, inte heller om de är för varmt. 
Det är koldioxiden som gör att de bubblar. Så i läsk är alltid kolsyrat gjort av koldioxid. 

Felkällor: -






2 kommentarer:

  1. En jättebra labbraport. En bra rubrik som passar in till labben och få stavfel. Du har med alla fyra viktigaste punkter och det är tydligt skrivet. Du kanske kunde bytt bild så du inte hade samma 2 grr. Men annars var det riktigt bra emmsan!

    SvaraRadera
  2. Rubriken är bra och passar bra till laborationen. Du har med alla dom viktigaste punkterna och inget saknas. Hypotesen var motiverad och bra. Utförandet är tydligt beskriven och man förstår vad du gjort på labben, det fattas inget. Slutsatsen var bra förklarad och man förstod vad man läste.

    SvaraRadera