onsdag 11 mars 2015

NO nationella

A1
1. E
2. C
3. A
4. För ljuset går i 300 000 km/s och ljudet går i 340 m/s vilket gör att ljuset kommer fram fortare än ljudet.
5. A
6. C
7. 
8. a) Solstrålar från solen lyser in på jorden igenom atmosfären och studsar på jorden. Ju tjockare atmosfären är ju svårare blir det för strålarna att ta sig ut. Atmosfären blir tjockare av alla våra utsläpp vi gör. Det är ämnen som inte är bra som lägger sig vid atmosfären. I med att atmosfären blir tjockare har strålarna svårare att ta sig ut och kan ibland studsa tillbaka på jorden flera gånger. Därför är det viktigt att inte släppa ut för mycket utsläpp.
b) Vi borde sluta köra så mycket bil och istället försöka sikta oss in på tåg, buss mm. För tänk dig du jobbar på ett företag, runt 30 anställda. Varje dag åker var och en bill till och från jobbet. Istället om alla dessa skulle ta buss eller tåg skulle bara det göra en stor skillnad.
9. För värme stiger. Och då behöver det komma in ny luft och ta plats, den kalla luften sjunker alltid och på såsätt blir det kallare.
10. 1 meter på brädan motsvarar 10 kg. Tillsammans väger Estelle och Anton 60 kg. Alltså skulle France som väger 40kg behöva sitta 6 meter bak.
11. 
12. a) De omvandlar rörelseenergi till elenergi.
b) 
c) Tack vare generation får vi den el vi behöver. En generator hittar du i et kärnkraftverk där du får ungefär 40% av all vår elenergi i Sverige.

A2
Elproduktionen ska ökas med hjälp av kärnkraftverk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar