måndag 26 januari 2015

Bokuppgift

1.Pojken i randig pyjamas
Hade berättelsen blivit annorlunda om handlingen utspelat sig i en annan tid?
Boken handlar om förintelsen och Hitler under andra världskriget. Om då boken hade utspelats sig idag hade ju inget i boken vart sig lik.

2. Var det någon person i boken som du inte tyckte om? Vem Och varför?
Det är faktiskt väldigt många i boken som inte är omtyckta. Exempel Brunos pappa Ralf, han jobbade för Hitler och va högt satt. Han jobbade för att utrota alla judar på hela jorden. Finns det ens något gott i en sådan människa?
En person som jag inte heller gillar i boken är Brunos syster Gretel. Jag tycker hon är otrevlig och har ett speciellt sätt att uttrycka sig på. Hon är väldigt elak mot sin ända bror som också är den ända hon kan umgås med. Under bokens gång förändras också Gretels beetende när hon träffar en nasistisk kille. Hennes dockor som betytt allt för henne lägger hon undan och nasistiska planscher sätts upp över hela hennes rum. Jag tycker det är fel bara för Gretel ändras på grund av någon annan. Okej om det var för hon själv växt upp och inte ville ha sina dockor mer. Men bara för man träffar en kille ska man inte förändras utan va sig själv. Det tycker jag är viktigt.

3. Beskriv boken med en mening
"Vänner till döden under hitlermakten."
"Inte ens stängsel och hitler kan skilja vännerna ifrån varann."

4. Hur börjar boken?
Bruno kommer hem från skolan en dag och ser att huset är helt tomt och att alla packar sina saker. De säger att dom ska flytta och Bruno blir självklart ledsen. Han leker med sina vänner en sista gång innan de beger sig iväg. Till det nya huset några 100m från ett koncentrationsläger och ingen anade vad som väntade.

5. Hitta på en ny titel till boken. Tala också om varför du har valt den titeln.
"Instängd". Jag valde just denna titeln för jag tycker den är väldigt passande till boken. För både Bruno och shmuel är instängda fast på olika sätt. Bruno är instängd på sin trädgård, det är förbjudet att gå utanför murarna. Shmuel är instängd bakom stängsel där han inte kommer ut.

6. Vem är huvudperson i boken? Vilka andra personer finns det?
Huvudpersonen är Bruno. Sen finns det Gretel (Brunos syster), Ralf (Brunos pappa), Elsa (brunos mamma), shmuel, Pavel (potatisskalaren), Maria (husan), Löjtnant kolter, farmor och farfar.

7. Huvudpersonen får ta med sig 5 saker till en öde ö. Vad packar hen ner och varför?
Bruno skulle nog ta med sig först och främst en vän. För han har typ abstinens till att ha en vän att leka med. Han hatar att vara ensam, utan någon i sin egen ålder. Sen skulle han ta me sig mat/ vatten då det är viktigt att äta och dricka. Kläder skulle han nog också ta med sig. Om jag hade vart han hade jag tagit med ett hus eller en lägenhet. Så han har någonstans att bo. Sen en sista sak skulle vara en båt, ifall han får hemlängtan.

8. Om boken inte hade slutat som den gjorde, hur skulle den då ha kunnat sluta?
Boken slutar med att man tror att Bruno och Shmuel dör, och jag tycker det hade räckt med att Bruno kanske blivit skadad så hans pappa, Ralf hade förstått att det han håller på med inte är rätt.

Frågor:


3 kommentarer:

  1. Beskriv och förklara ralfs karaktärs

    SvaraRadera
  2. På vilket sätt påverkas ralfs beteende av den aktuella tidsperioden

    SvaraRadera
  3. Hur är ralfs beteende

    SvaraRadera