måndag 25 november 2013

hörapparat, blixtrar och åksan

Hörapparaten är en elektronisk enhet som hjälper folk med nedsatt hörsel. 
En hörapparat är uppbyggt av en mikrofon, en förstärkare och en högtalare för att föra in de förstärkta ljuden in i örat.
Mikrofonen tar upp ljud runtomkring dig, sedan omvandlas de till elektriska signaler. Förstärkaren förstärker de elektriska signalerna, och högtalaren är en mycket mycket liten högtalare och som ändrar de elektriska signalerna till ljud och för fram dem igenom örat.

Det finns ju såklart olika modeller. Här till höger ser ni en slags modell.

Förr i tiden så istället för en hörapparat idag så hade man en tratt kan man säga.

Källa: http://www.oticon.se/hearing/getting-help/hearing-aids/what-is-a-hearing-aid.aspx


Blixten uppstår genom att de finns negativa och positiva laddningar. De negativa finns i den nedre delen av åskmolnet, och de positiva finns i den övre delen av åskmolnet. när spänningen mellan marken och molnet blir tillräckligt stor uppstår ett överslag och de kommer gnistor som vi kallar Blixt.
 
Åskmoln. Efter att du har sett en blixt slå ner i marken så brukar du höra mullret några sekunder efter. Det är på grund av att ljudets hastighet går långsammare än ljusets. Ljudets hastighet går i 340 m/s, och ljusets går i ungefär 3 000 000 km/s. Detta gör att ljudet kommer senare är ljuset. Ljudet går i 340 m per sekund, så då går den i 3 km på en sekund ungefär. Så du kan räkna ut hur långt bort blixten är. Om de går 3 sekunder är den alltså ungefär 9 km bort.

Blixten och åskan har sen länge länge sedan varit ett litet mysterium kan man säga. En man som hette Benjamin kom på att åskan är elektrisk.


Källa: http://www.smhi.se/kunskapsbanken/meteorologi/blixtar-1.662




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar