måndag 20 april 2015

Minoritetsspråk

Samiska
Samiskan tros vara bland de äldsta språken. Mer än tusen år förse kristus och var det första språket i Scandinavium. De finns 3 olika språk inom samiska. De kallas sydsamiska, lulesamiska och nordsamiska. Dessa pratas i Norge, Sverige, Finland och Ryssland. Någon gång på 1970-talet kom även samiska skolor. Där elever fick lära sig sitt språk även i skolan. På såsätt dog heller inte språket ut. Det är viktigt för dem att samiskan inte försvinner då de har en stor betydelse för dem. Även förr i tiden vart det mycket rasister och det fick till och med vissa att inte vilja prata sitt språk mer.
Jojka, mudd, kåta=tält är ord som kommer från Svenskan.

Jiddisch
Jiddisch är Judarnas språk. Över 11 miljoner människor pratade detta för 70 år sedan och 8 av 10 hade jiddisch som sitt modespråk. Men idag är det knappt några alls som pratar. Ungefär 3000 i Sverige förstår språket. Det tog fem år för språket att gå från 11 miljoner till knappt någon som pratar det. Från 1940-1945. Språket dog ut pga förintelsen. Språket har sina låneord från franska, spanska och hebreiska. Redan på 1700-talet var judar knappt accepterade någonstans. Judar kom till Sverige men kunde inte leva fritt. De fick en massa regler och det var bara vissa jobb det fick ha och vissa ställen de fick bo på. Det var prästerna och handelsmännen som inte gillade judarna då de som konkurrenter. Kungarna hade däremot inget emot judarna. De ville ha dem som hjälp osv. Idag bor de flesta i New York.

Meänkieli
Meänkieli föddes 1809 efter kriget mellan Sverige och Ryssland om makten av Finland. Finland blev ryskt och gränsen mellan dagens Finland och Sverige sattes. Tornedalen låg på gränsen mellan Finland och Sverige, och det var därför det nu kallade Meänkieli bevarades i Sverige. Meänkieli pratades på så sett att det var flera svenska ord med en finsk ändelse. Att språket levde kvar har vi Laestadius att tacka för. Han bodde i Karesuando några meter ifrån gränsen till Finland. Han var en präst men inte som alla andra. Han tyckte det var viktigt och visa att de fattiga har lika mycket värde som alla andra. Många ifrågasätter varför inte norska och svenska är ett och samma språk när det låter så likt. Men det har att göra med makten bakom språket. Därför är heller inte dialekterna lika staka då det inte har makt bakom sig.
Språket har tyvärr i dagens läge minskat och för att språket ska utvecklas mer måste de synas mer. Finnar och Svennar måste sammarbeta mer.

Finska
Finskan blev ett minoritetsspråk i Sverige år 2000. Finskan kommer från början från Ryssland. Det var många Finska som flyttade till Sverige för lantbruk och jobb. Då det fanns mycket skog i Värmland hamnade de mesta där. När de brände ner skog för att få aska till skörden va de tvungna att sjunga för naturen. Senare blev det en snabb försvenskning. Då det blev obligatoriskt att prata Svenska. De fick inte längre prata Finska i skolan och man slutade lära ut barnen språket. De fick heller inte ha kvar sina för och efternamn. Då folk bytte ut deras namn till mer "svenska" namn. Detta är ett utav de äldsta språken i Sverige. Men har inte längre en garanterad framtid. De hänger mycket på det yngre och de måste få mer intresse för språket om de inte ska dö ut.

Romani chib
Romani chib blev ett officiellt minoritetsspråk i Sverige år 2000. Inom detta språk finns det olika dialekter. Man kan också kalla det varianter av språket. Ingen vet riktigt hur många men forskare påstår att det är runt 60 olika. Språket kommer från sin början från norra Indien för 1000 år sedan. Hur de kom till Sverige var att de satte ihop en armé av olika grupper. Inte bara soldater utan även kockar, präster mm. De räckande med att armén inte skulle komma tillbaka. Armén skickades ut och spred sig över hela Europa. Ordförrådet har sin grund i Indien, Persien och Grekland. Men här i Sverige har vi blandat Romanes och Svenska så vissa ord är svenska och vissa Romanes. Alla ord sätter du bara ett O efter. alltså bil=bilo. I Sverige har de vart rätt hårda mot just Romerna. Då de bla. inte fick bo inom kommuner mer än 3 veckor innan de var tvungna att flytta igen. De blev isolerade från samhället. För att bevara språket i dagens läge är det viktigt att lära ut i skolor och att de inte bara lär sig att förstå utan även tala och skriva.

Minoritetsspråk/ behövs minoritetsspråk? Eget resonemang 
Minoritetsspråk är ett språk som oftast talas i grupper. För att det ska bli ett språk måste de ha talats i över 100 år och det måste vara ett språk. Alltså Måste språket kunna skrivas.
Jag tror att minoritetsspråk är bra att ha i dagens samhälle. För de människor i ett land som inte har minoritetsspråk tror jag inte de spelar så stor roll att de finns eller inte. Samtidigt säger de i filmerna att språket är väldigt viktigt för dom och därför tycker jag vi borde ha kvar det. Jag ser faktiskt ingen större nackdel till att ha minoritetsspråk. De tillhör folks vardag och ser ingen anledning till att de skulle vara dåligt.

Jämförelse
Jämför vi de svenska minoritetsspråken med varann så tycker jag själv alla är väldigt olika varann. Alla låter verkligen olika. Likheter är väl att alla har lånat ord från svenskan. Alla språken blev officiella minoritetsspråk år 2000. Men bortsett från det så finns det inte så mycket mer likheter jag ser iallafall. Alla språken har olika bakgrunder och olika historier.

Perspektivsbyte
Hade jag haft ett minoritetsspråk hade jag nog velat ha kvar det och inte att det skulle dö ut. För som man förstår så betyder språken mycket för de personer som pratar det. Jag själv hade inte velat att någon skulle ta bort mitt mordesspråk så därför hade jag med ett minoritetsspråk gjort allt för att ha kvar det. Hade jag sen fått barn hade jag varit noga med att lära ut dem både Svenska och minoritetsspråket. Språket hade varit viktigt i min familj och jag hade velat bevara det så länge som möjligt. För skulle minoritetsspråket försvinna är det inte bara själva språket som försvinner. Det är mycket mer. Bland annat traditioner och även personers personlighet.

KÄLLA
http://sli.se
kolla filmerna om minoritetsspråk

onsdag 15 april 2015

Geogafi

1.
Gibraltar sund= 1
Saharaöknen= 4
Arabiska halvön= 2
Godahoppsudden= 8
Guineabukten= 5
Victoriasjön= 7
Medelhavet= 10
Atlanten= 6
Rödahavet= 3
Inidska oceanen= 9

2.
Befolkningspyramid kan vi.

3.
Blå kvadrat= Sverige
Röd cirkel= Vietnam
Grön triangel= Albanien

måndag 13 april 2015

Idrottsuppgift

1.
Självkänsla i dagens samhälle är väldigt viktigt. Självkänsla är vad du tycker, tänker och ser om dig själv. Om man vill ha en bra självkänsla måste man våga tro på sig själv. Inse att du är bra, precis som du är. Människor kommer alltid att döma dig om du så är smal, tjock, annorlunda klädstil mm. Men det är inget som ska hindra dig för att vara den du är. Våga vara annorlunda, våga vara dig själv. Det är ditt liv och dina val, ingen annans.
Ett citat låter såhär:
"Butterflies can't see their wings.
They can't see how truly beautiful they are.
But everyone else can."
Och jag måste säga att det är precis samma sak med människor. Vi har svårt att se våran egen "skönhet".
Jag kan nästan slå vad om att alla någon gång jämfört sig med någon eller något. Velat ha något eller se ut som någon annan, som du själv inte har eller är nöjd med. Detta tyder kanske på en sämre självkänsla. På flera sätt kan du förbättra den. Du kan få hjälp av vänner och familj som känner dig in och utantill. De vet dina svagheter och kan hjälpa dig bygga upp dem. Men för att dem ska kunna hjälpa dig måste du öppna upp dig och riva dina murar. Även främlingar kan hjälpa, bara genom att säga något som "snygg tröja" och det är något man själv kan tänka på att göra också. Det finns också en "jag är bra" bok. Där kan du varje kväll skriva bra saker om dig själv eller saker du gjort eller som hänt under dagen. Du kommer senare kunna kolla tillbaka på allt du skrivit och känna dig nöjd över dig själv.
Men glöm inte, att bygga upp sin självkänsla kan vara lite som en bergochdalbana. Ibland är det riktigt svårt och du känner dig värdelös men ibland går allt bara uppåt. Du måste våga misslyckas för att kunna lyckas. Våga göra fel. Så länge du försöker.

2.
Skönhetsidealen i dagens samhälle är hög. Den påverkar oss alla utan att vi ens märker det. Vi höjer kraven på oss själva och hur vi ska se ut. I dagens skönhetsideal ska du ha den perfekta hyn, perfekta modellkroppen och perfekta brännan. Men vart får vi ens ordet perfekt ifrån? INGEN har den perfekta kroppen, brännan eller hyn. Men något du kan vara är perfekt precis som du är.
Skönhetsidealen har ändrats under åren. Förr var det mer att man skulle vara blek och kurvig/små mullig. Då påstod man att man hade gott om mat och inte behövde jobba ute på gårdar och på så sätt få bränna. Jag måste säga att det är raka motsatsen till dagens läge och är idag starkare än någonsin. Ska jag vara ärlig kan jag skylla rätt så mycket på massmedian. Då de ökar kraven på den "perfekta" kroppen med hjälp av photoshop. Detta leder också till depression och ätstörningar. Främst hos kvinnor. Varför kan man inte bara få se ut som man vill? Vi föds med ben och armar, hjärna och hjärta som funkar. Kroppar som kämpar och gör allt för att hålla oss vid liv. Kan vi inte vara nöjda med det? Vem bryr sig egentligen om lite för mycket eller för lite fett på kroppen? Inte ska man behöva svälta sig själv för att känna sig bekväm i dagens samhälle.
Det känns som människor faktiskt tagit tag i detta mer nu på det sistone. Man kan märka det då vissa klädaffärer har kurviga skyltdockor. Eller underkläders modeller som är kurviga. Så självklart gör vi framsteg. Men det är en lång väg kvar tills all skönhetsideal är borta. Hade jag kunnat välja här och nu, hade jag tagit bort all skönhetsideal.

3/4
Jag tycker inte att ansvaret ligger på dig om andra har en dålig självkänsla. Sen är det ju upp till dig själv om du vill bry dig och vill hjälpa eller inte. Men någon annans problem är aldrig ditt ansvar. Det är dock ditt ansvar om din egen självkänsla. Självklart finns det människor runtomkring dig som hjälper och stöttar dig. Men det är fortfarande ditt ansvar, om du vill få en bättre självkänsla måste du vara villig och kämpa för den också. Det serveras inte bara på ett fat.

1. Bra på att finnas där/hjälpa folk
2. Jag är bra på att skratta mycket
3. Jag är bra på att sova ;)
4. Jag är atletisk
5. Jag ger inte upp lätt, envis.

Dialekt del 2

2. Varför används dialekter så ofta i reklam?
Svar: http://www.expressen.se/tv/sport/se-hela-zlatans-reklamfilm-for-volvo/
Jag tror att de använde denna dialekt för det är Zlatan. Alltså utgick dem inte från dialekten utan för att det som sagt är Zlatan. Så jag tror om Zlatan pratat en annan dialekt hade de nog inte spelat någon roll. Han hade ändå varit med i reklamen.

3. Beskriv din egna dialekt.
Hans - hanses, hansesas
Det här - detta
tråkigt - keligt
byttet - böt, bytat
skitig - sketen
Gitta - drar
brori - kompis


4. Vilka dialektord kan du i andra dialekter?
Svar:
Vann - Vatten
Husor - Byxor
Mäga - Fiskmås
Paug - Kille
Däga - Tjej

5. Tycker du det är bra eller dåligt att prata dialekt?
Svar: Jag tycker det är lite små roligt faktiskt. För bara genom att höra någon prata kan man veta vart dem kommer ifrån. Samtidigt kan du lära dig en massa nya saker när du träffar någon med en annan dialekt.

6. Fungerar det att prata dialekt i alla sammanhang?
Svar: Jag skulle föredra att inte prata dialekt när man pratar med någon från utlandet eller som inte förstår svenska.