måndag 10 november 2014

1900-talets tekniksprång

T-forden
T-forden var den första bilen som använde sig av löpande bandet.
Det är också den första massproducerade bilen.
Han hade en ide om att om han gjorde mer bilar och sålde dem billigare skulle han i slutändan tjäna mer pengar. Så alltså mellan år 1908-1927 sjönk priser från 850 dollar till 250 dollar, och även 15 miljoner bilar gjordes under dessa år. I dagens Svenska kronor kostade alltså bilen 85 415kr men under år 1910 motsvarar det 1750kr.
Folket trodde att denna bil gjorde det mycket miljö vänligare än häst och vagn. Då hästarna oftast bajsade på vägarna och när det sen regnade ran bajset ner på gatorna. På den tiden visste man inget om växthuseffekten.
Man köpte in delar till fabriken. Från utlandet eller andra delar av USA.

Kulsprutan
Kulsprutan är ett slags vapen som användes i förstavärldskriget. Det finns olika Kulsprutor, de tidigare och de senare kulsprutorna. Den mest kända är nog kulsprutan Richard Gatling kom på. Det är också den första. Det satt alltså 6-10 stycken pipor på en roterande axel. och när ett varv snurrats hade piporna laddats med var sin kula och Kulsprutan var laddad.
Varför man började använda kulsprutan i förstavärldskriget är på grund av enhetspatronen. För som du ser i texten ovan, tog det väldigt lång tid för Richards uppfinning att komma till "skott". Istället då när man kom på patronen så var skottet redan klart när den skulle komma till användning. Det var bara att klicka på en "knapp" och skottet lossade. När man då använde detta i förstavärldskriget, var det mycket förändringar i krigen. Det räckte att 2 personer med var sin kulspruta satt och sköt så kunde de ta död på en hel arme på kort stund.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar