tisdag 6 maj 2014

Sammanfattning SO-film befolkning

Filmen vi såg handlade om hur våran värld förändrats på de senaste 200 åren, och hur mycket befolkningen ökat. På 1800 talet låg världens befolkning på 1 miljarder och på dessa 200 åren till nu 2014 ligger vi på 7,5 miljarder. Det har alltså ökat 6,5 miljarder på 200 år. Frågan är ju då hur det kommer se ut längre fram om typ 50 år? Faktiskt så tror forskarna att det inte kommer öka mycket mer. Det kommer bli ungefär 11 miljarder på jorden. 1 miljard kommer bo i Europa, 1 miljard i nord och Sydamerika, 4 miljarder i Asien och 4 miljarder i Afrika.
Men hur vet man att det inte kommer öka mer? Jo för barn per kvinna har minskat så himla mycket. Förr var de vanligt med runt 5 barn, nu är mellansnittet 2 barn per kvinna.
Varför man hade så många barn förr och inte mu längre är för att förr i tiden hade man inte alla resurser som man har i dagens läge. Det var därför mycket lättare för barn att dö och man räknade med att bara 1 av 5 barn skulle överleva. Men ju mer tiden går, ju bättre sjukvård mm får vi.

Frågor:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar