onsdag 22 januari 2014

Big Bang

För ungefär 14 miljarder år sedan hände något som vi kallar Big Bang. Big Bang var en explosion och då bildades universum. Det var så varmt att det bara bestod av mycket små atomer. Sedan epanderade universum och svalnade samtidigt, då kunde väteatomerna och heliumatomerna bildas. Det blev 75 % väte och 24 % Helium och är det än idag.

Bevis
Hubble var den mannen som upptäckte att Big Bang faktiskt hänt. Med hjälp av sitt "hubbleteleskop". Hubble skapade ett teleskop där han studerade galaxerna och stjärnorna och kunde se vilka ämnen dom innehöll. Han studerade spektrallinjerna och såg att längst bak på linjen fanns det ett rött ljus och längst fram fanns det ett violett ljus. När man kollade på de röda ljuset förstod man att det var på väg bort från oss. Det kallas för rödförsjutning. Den röda sidan har mindre energi.
Han såg ju aldrig själv med sina egna ögon att Big bang hände. Men när han studerade stjärnorna märkte han också att jorden expanderade.
    Detta är precis samma som med ljudet. Exempel, Om en brandbil kör emot dig, så ju närmre den kommer ju pipigare och jobbigare blir ljudet. För ljudet blir mer inpakt. Det är för Brandbilen kommer närmre och närmre ljudet och när den kör förbi den kan man närstan bara höra tjut. Sen när den kör förbi och längre bort lägsnar ljudet och då blir det rött ljus istället för blått ljus som det var när brandbilen kom emot dig. 
Det är exakt samma med ljuset som med ljudet. Rödförskjutning. 


Kosmisk bakrundsstrålning är också ett bevis. För när explosionen hände åkte det ju ut massa värme och massor massor med strålning.

Källa:
www.ne.se/enkel/kosmisk-bakgrundsstr%C3%A5lning ]http://www.ne.se/enkel/kosmisk-bakgrundsstrålning


Grundämnen
Grundämnena är också ett bevis. För när Big bang inträffade uppstod 13 grundämnen. Det var 75% väte, 24% Helium och 1% annat blandat ämne, och det stämmer med dagens ämnen i rymden.

8 kommentarer:

  1. Bra Emmie, du hade skrivit en bra och enkel text om Big bang teorin som kan ligga på en grundläggande nivå.
    Jätte bra text med hubble och beviset. Bra beskrivning och man förstod precis vad du skrev, bra jobbat!
    http://nicolesskolblogg.blogspot.se/

    SvaraRadera
  2. Tjena Emmie, bra jobbat med texten de va roligt att läsa och bra flyt, samtidigt som du har fått med mycket fakta. Du hade också bevis på det du skrev genom att det var med egna ord men också beskrivit om Hubble vilket gör det hela mycket mer trovärdigt. Du har också fått med när,var,hur och varför. Den ända nackdelen är att du inte har någon källa men texten får ändå 9/10 ;)

    SvaraRadera
  3. Noahs kuk är mindre än dovys

    SvaraRadera
  4. nä Ludes är minst

    SvaraRadera
  5. Noahs är störst i klassen luddes är minst den fule fanen

    SvaraRadera
  6. dovys är störst från bunes mamma

    SvaraRadera