måndag 1 september 2014

Musik

Rock'n' roll uppstod i början av 1950 -talet i USA. Inte långt efter det spreds den till Storbritannien och sedan till övriga Europa. Chuck Berry va en bland de första sångare inom rock'n' roll. Chuck kände att publiken behövde lite mer ös. Han skapade en blandning av blues och country.
Under en längre tid var det nästan bara svarta som lyssnade på rock'n'roll. De vita vägrade att lyssna på "svart musik" och just då var fortfarande rasismen var väldigt stark i USA. Men något hände, Alan Freed märkte att fler och fler ungdomar började bli intresserad av just rock'n' roll. 1 år senare startade Alan ett radioprogram om rock'n'roll som blev väldigt populärt och spreds till hela Amerika. Egna versioner gjordes av ljushyade musiker som precis upptäckt musiken. De va nu rock'n' rollen var född.

Rock'n' roll handlar nästan alltid om kärlek.

Föräldrar var väldigt oroliga när sina barn lyssnade på denna sortens musik. De var rädda att de skulle sluta med att dom gick ut och festade och började göra dumma saker. I med att de va runt 1950-talet så var Människor väldigt stränga och ville ju att man skulle gå till kyrkan varje söndag osv.
Elvis hade speciella danssteg och speciell frisyr som chockade alla. De var ju vana vid jazz. Han fick väldigt mycket hård kritik och på hans videos klipptes underdelen bort. För att man inte skulle se hans danssteg och att alla ungdomar skulle ta efter honom. På denna tiden kan man säga att man gick från barn till vuxen. Det vill säga att det inte fanns något där mellan. Den nya stilen chockade den gamla generationen och tonåringarna fick äntligen sin "tonår". Men man får heller inte glömma att för tonåringar var inte rock'n' rollen bara musik, utan det var även ett sätt att klä och bete sig. Det var motorcyklar, slickade hår, coola danser. Och rock n rollen blev som en revolution mot poliser, lärare och föräldrar.

Elvis Persley var Rock'n rollens kung. Han kallades oftast "the king", och sålde över miljarder skivor världen runt. Vilket gör honom till den bästa säljande artisten genom tiderna.
När Elvis föddes, hade han även en tvilling. Men sorgligt nog dog han vid födseln. När Elvis var 13 år, flyttade hans familj till Memphis, och innan det hade han bott i Tupelo. Familjen var väldigt religiös, och Elvis sjöng väldigt ofta i kör i kyrkan. Han fick alltid beröm av prästen och lovade honom att få sjunga ett solo.
När han var 18 år gammal, var han lastbilschaufför och en dag åkte han förbi en studio. Han bestämde sig för att gå in, och visa vad han kunde. När dom frågade han vem han lät som fick dom svaret, " I don't sound like nobody". De gillade vad dom hörde och han spelade senare in 2 låtar som blev han mammas födelsedagspresent. Han blev tipsad till andra sångare och Elvis blev allt kändare.

år 1968 gjorde Elvis en stor comeback med bla. en direktsänd TV-show.

När Elvis 1977 dog, var de pga. att han va både psykiskt och fysiskt ett vrak, förstörd av droger, fet, och dog av en hjärtinfarkt.

Tina
född 1939
Anna Mae känd som Tina Turner var en utav de kändaste kvinnan inom Rock'n' roll. Sålt över 200 miljoner album och till sin konsert sålde hon mer biljetter än någon annan artist gjort genom tiderna. Anna har även gjort en bok som heter "Jag, Tina." baserat på hennes liv. Senare gjordes boken även till en film.

I tidig ålder skiljdes Annas föräldrar och därför bodde Anna kvar hos hennes morföräldrar när hennes föräldrar flyttade. När hon blev äldre, flyttade hon till sin mamma som nu bodde i "stan". Det var då hon träffade Ike Turner. Efter mycket om och men fick hon till slut för sin mamma sjunga med Ike och hans band. Låten blev en riktig hits och låg på 2:a plats i hela USA. Det var nu Anna bestämde sig för att byta sitt namn till Tina Turner. Tina och Ike gifte sig år 1962. Deras äktenskap höll i hela 16 år. Under den tiden blev Tina grovt misshandlad mångtal gånger och därför begärde Tina skilsmässa. När äktenskapet var slut hade Tina inga pengar alls. Hon arbetade riktigt hårt och släppte ett år senare ett album. Hon blev allt mer och mer känd och Tina gjorde succé.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar