måndag 22 september 2014

Fjärde riket

Lektion 1
Sid 7-23
Bokens huvudperson : Blenda
Blenda har precis flyttat till en ny stad med sin mamma och bror. Deras pappa lämnade dem. När Blenda börjar i den nya skolan försöker hon göra allt för att passa in. Men hon lyckas inte riktigt. Hon är avundsjuk. Avundsjuk på sin bror. Att han alltid är den som får 100 nya vänner på minde än 1 minut. Men att hon alltid får 100 ovänner på mindre än 1 minut.

Lektion 2
sid 24-36
Jag tror att så småningom kommer Hedvig och Noa göra slut. Då kommer Penny få sin chans på Noa igen. Jag tror att Blenda och LSD kommer bli bra vänner. Jag tror också att Penny kommer tröttna på att vara Hedvigs vän. Som hennes svans som gör allt hon ber om.

Lektion 3
sid 37-56

Noa ser rakt på henne. Hon ler mot honom och han ger henne en nick och banar sig fram mot henne. Hjärtat stannar. Tiden stannar. Han är verkligen påväg mot henne och hon kan inte andas. Som genom en dimma ser hon hur han sjunker ner på soffan. Hans arm pressas mot henne. Hans hud är het, nästan febrig. En flygande lätt känsla far igenom henne.
"Har du sett Hedvig?" säger han.
Penny kan inte svara. Hennes röst är borta. Noas ben är alldeles nära hennes och det är som om hennes hand rör sig själv när den lägger sig på det perfekta knät. Hon känner hur hans muskler spänns. Han vänder sig emot henne. Hon blundar. Hon kan inte hejda sig. Inte nu, inte med all sprit i kroppen. Hon böjer sig fram. Hennes mun nuddar vid hans läppar.

Egna tankar
När man är i en situation som Penny är det svårt. Om jag skulle vart henne, skulle jag ju självklart tänkt lite annorlunda. Först och främst hade jag INTE umgåtts med Hedvig när hon beter sig som hon gör. Hon må vart min vän, men det är inte okej. Sen så hade jag kanske försökt bevisa för Noa att "jag" är en bättre tjej för honom. Så jag tycker verkligen inte Penny skulle kysst honom där. Helst på en "fylla" då han tror hon gör de för hon är packad.

Lektion 4
Sid 57-72

Lektion 5
Sid 72-88
Try - Colbie Caillat

Denna låten handlar om att man ska kunna vara sig själv, och fortfarande vara omtyckt. Du ska inte behöva ha smink eller saker som gör att du känner dig "fin". Om du är nöjd över ditt utseende ska du inte låta någon annan påverka dig.
Vi valde denna låten för att det är vad Blendas skola har problem med. Att man ska bli accepterad för den man är. Inte för att man är snyggare än någon annan. Att Hedvig har en mycket högre status bara för hon är snygg. Det är inte så det ska vara? Borde inte de där "nördarna" ha mer status? De är dom med bra betyg man borde se upp till. Inte för att någon ska ha högre status än någon annan egentligen. För alla är ju lika mycket värda. Spelar ingen roll om du har mer eller mindre smink, om du är snygg eller mindre snygg. Om du är stor eller liten, lång eller kort.

Lektion 6
Sid 89- 105

Hitler var väldigt bra på att uttala sig och få fram vad han ville. Han fick folk att känna sig speciella.

Lektion 7
Sid 106- 120

"En iskall känsla av panik sköljer över Blenda när hon ser de skrynkliga byxbenen som leder upp mot en kulformad mage. Rektorn. Hon får inte fram ett ord. Hela kroppen så hårt spänd att hon när som helst kommer brista, spricka upp i tusen bitar."
Substantiv: Känsla, Panik, Blenda, Byxben, Mage, Rektorn, Bitar, Kroppen
Adjektiv: Iskall, Kulformad, Skrynkliga
Verb: Ser, spänd, spricka, brista, kommer
Räkneord: En, ett, tusen,
Pronomen: Hon
Prepositioner: mot upp, fram,
Adverb:
Konjunktioner:
Interjunktioner:

Lektion 8
Blenda bryr sig inte så mycket om vad andra tycker om henne. Hon har på sig det hon vill. Hon

Lektion 9


Lektion 10
Hon sträcker på ryggen och tar sig förbi. Och hon märker att Hedvig ser på henne, att alla ser på henne. Det känns bra. Bättre än vad det har gjort på flera veckor. 

Jag tycker att Penny har fått bättre självförtroende än vad hon hade förr, när hon var med Hedvig. Nu är hon mer självständig och är inte en svans på någon. Hon kan mer göra vad hon vill. De blickar dem ger henne, är heller inte längre dåliga blickar, det är imponerande. kind of anledningen till att vi valde just detta stycke.

Lektion 11
(Pers fråga)
En drottning, en val, smink, Hitler boken,  röstgrejen

Lektion 12
Jag skulle vilja ha Kalle som vän. Han är väldigt självständig och säker på sig själv.

Lektion 13
Ja det är klart det skulle kunna hända. Men först måste man gå i en skola där en person har väldigt mycket makt. Sen så måste det finnas någon som är modig och vågar ta för sig. För att kunna ta makten från den andra, och göra "demokrati".

Lektion 14
Jag tycker det finns både fördelar och nackdelar med att ha denna boken som högläsning. En nackdel är att när man har högläsning kan det bli att man kommer in i andra tankar, och glömmer lyssna på den som läser. Sen om vi säger att alla i klassen skulle läsa var sin sida, tror jag många skulle tröttna. För alla läser ju olika snabbt och för de som läser snabbare än andra, blir ju uttråkade. Men sen så en fördel är ju att boken faktiskt handlar om en skola, en klass och elever i klassen. Folk som kanske känner sig utsatta kan få en annan uppfattning om alla läser högt ur boken.

Lektion 15
Det var en blottade i skogen, som gjorde att de inte kunde ha sin orientering. Blenda, LSD och Penny tog sin chans och använde detta till att kunna ta makten på skolan.

Lektion 17
Jag tror boken sträcker sig runt kanske 4 månader.

Lektion 18
Frågan är till Hedvig och Blenda
"Varför är makt viktigt för dig?"

Lektion 19
Verb är något man kan göra, som att tuta och köra.
Infinativ heter verbets grundform.
Verbets former är dåtid, nutid och framtid.
Verbets tea former är finita och infinitivt.

Lektion 20
Jag har en kusin, hon är lite som Kalle i boken. Väldigt självständig och bryr sig inte om vad andra tycker och tänker. Hon gör vad hon vill och har någon problem med det så är det deras fel.

Lektion 21
Hon tycker om Ängholsskolans bibliotek, tycker om att sitta här ensam i halvmörkret och tänka.
S           P                              R-advl                           P                       P                   atti              P

Lektion 22
Jag tror det är ett slags rop på hjälp. Oftast när man mår dåligt över något som hänt, som i Bellas läge vara lite utstött och inte har några vänner. Det är inte lätt att klara sig och må bra när man inte har någon vän eller bara någon som finns för en.
På sättet Bella uttrycker sig förstår man att hon verkligen inte trivs i sin skola, att den drar henne till vansinne, och jag tror inte hon är ensam om det. LSD kände samma innan Blenda började där. Därför tror jag inte det är något fel på LSD eller Bella, utan på skolan och de elever som orsakar att de känner som de gör.

Lektion 23
Att läsa denna boken tror jag ger folk en annan blick på hur det kan se ut i skolan. Hur mycket makt kan spela roll på vem som bär den. Hur vissa använder makten för att dela ut rättvisa och för att alla ska må bra, medan andra använder den för status och bara för sig själva.
Man märker även hur maktgalna människor faktiskt är. Hur mycket man offrar och hur långt man faktiskt kan gå för att bara få makten.

   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar